Solunum Cihazı (Ventilatör) Nedir?

Solunum cihazı, özellikle 2020 yılı içerisinde önemi son derece artan bir cihaz haline geldi. Korona virüs salgını sonrasında “solunum cihazı nedir?” “solunum cihazı nerede satılır?” benzeri sorular daha çok sorulmaya başlandı. Solunum cihazlarına yoğun talep duyulmasındaki en büyük sebep “yeni tip korona virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığından dolayıdır. COVID-19 hastalığına  bağlı olarak hastanın akciğerlerine yerleşen ve burada çoğalan virüs, akciğer zarının enfekte olmasına ve iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Bu iltihaplanmaya zatürre (pnömoni) denilmektedir. İşte bu iltihaplanmaya bağlı olarak hastanın akciğerlerini kullanma kapasitesinde ciddi oranda düşüş yaşanmaktadır. Burada devreye solunum cihazı girer. Teknik adıyla ventilatör dediğimiz solunum cihazı, hastanın akciğerlerine oksijen göndermede takviye sağlar. Kısaca solunum cihazı, yapay bir akciğer görevi üstlenir.

 

Peki solunum cihazı nasıl çalışmaktadır?

Solunum cihazına, ventilatör dendiğini belirtmiştik. Ventilatör kelimesi İngilizce “vantilator” kelimesinin dilimize birebir aktarılmıştır. İngilizce “ventilation” yani “havalandırma” kelimesinden türemiştir. Türkçe karşılığına “havalandırıcı” dersek yanlış olmaz.

Aslında hepimiz yaz aylarındaki yoğun sıcaklardan dolayı vantilatör kelimesini oldukça sık kullanıyoruz. İşte hastanelerde kullanılan hava takviyesi sağlama cihazı olarak solunum cihazlarına da aynı zamanda ventilatör denmektedir.

Solunum cihazlarına teknik olarak yakından bakacak olursak karşımıza 2 tip ventilasyon (hava sağlama) yöntemi çıkmaktadır:

-Non-invaziv Mekanik Ventilasyon

-İnvaziv Mekanik Ventilasyon

 

Non-invaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?

İnvaziv kelimesi, cerrahi işlem gerektiren uygulama anlamına gelir. Non-invaziv kelimesi ise tam tersi olarak, cerrahi işlem gerektirmeyen uygulama anlamındadır.

Yani non-invaziv ventilasyon cerrahi işleme gerek kalmadan uygulanabilen ventilasyon tekniğidir. Bu teknik durumu çok ciddi olmayan hastalarda uygulanabilir. Hastanın ağız ve burun yolunu kapsayan bir maske yardımı ile oksijen destekli solunum cihazına bağlantı sağlanır.

 

Bu uygulama acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde kullanılır. Bu uygulamanın yeterli olduğu durumlar şöyle sıralanabilir:

– Açık bilincin olması

– Yeterli öksürük refleksi ve yutma fonksiyonu bulunması

– Kişinin akciğerlerini kullanabilecek şekilde nefes alabiliyor olması

– Maskenin takılmasında yüzde herhangi bir uyum sorunu bulunmaması

Non-invaziv Mekanik Ventilasyon
Non-invaziv Mekanik Ventilasyon

Ev Tipi Mekanik Solunum Cihazı Kullanımı Videosu:

İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?

İnvaziv kelimesinin cerrahi işlem gerektiren uygulama anlamına geldiğini söylemiştik. İşte bu ventilasyon yöntemi çok daha ağır solunum yetmezliği hastalarında kullanılır. Bu uygulama yalnızca yoğun bakım ünitelerinde kullanılır ve uzman doktor gözetimi gerektirmektedir.

Bu uygulamada hastanın akciğerlerine kadar erişebilen bir borunun takılması gereklidir. Bu borunun takılması işlemine “entübasyon” denir. Bu borunun takılı olduğu hastalara ise “entübe edilmiş hasta” denmektedir.

 

Entübasyonu gerektiren durumlar şunlardır:

-Hastanın bilinci kapalı ise

-Hastanın akciğerlerini kullanma oranı ciddi anlamda düşmüş ise

-Hastada yeterli öksürük ve yutma refleksi bulunmuyorsa

 

İnvaziv Mekanik Solunum Cihazına bağlı olan hastanın belirli aralıklarla uzman bir doktor tarafından gözlenmesi gereklidir. Bu uygulamada ciğerlere ulaştırılmaya çalışılan havanın hasta üzerindeki etkileri hayati önem taşır. Bu cihazlar yapay bir akciğer gibi çalışırlar. Hastanın içine çekemediği nefesi otomatik olarak dışarıdan onlara ulaştırmayı ve içerde kullanılan oksijen sonucu üretilen karbondioksiti ciğerlerden uzaklaştırmayı sağlarlar.

Ayrıca bu cihazlara hortum ile ek bağlantı yapılarak nebulizatör takviyesi sağlanır. Nebulizatör hastaya verilen havayı nemlendirmek veya buhar yolu ile akciğerlere ilaç göndermek için kullanılır.

İnvaziv Mekanik Ventilasyon
İnvaziv Mekanik Ventilasyon

Mekanik Solunum Cihazlarının Önemini Anlatan Video:

 

İnternet sitemizde satışını gerçekleştirdiğimiz Solunum Cihazları (Ventilatörler)’e ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca konu ve cihaz hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayarak bizleri 7/24 arayabilirsiniz.

Ayrıca buraya tıklayarak Whatsapp ile de bizlere ulaşabilirsiniz.

Can Medikal ailesi olarak hepinize sağlıklı günler dileriz…