Oksijen Konsantratörü Cihazlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Sizlerden gelen soruları ve en sık karşılaştığımız durumları analiz ederek sizlere en faydalı bilgileri anlaşılabilir bir şekilde sunmaya devam ediyoruz. Oksijen konsantratörü bakımının nasıl yapıldığı üzere sizlere kısaca bilgi vermeye çalışacağız.

Daha önce yine internet sitemizde yayınladığımız “Oksijen Terapi Cihazı (Oksijen Konsantratörü)” başlıklı makalemizde Oksijen Makinesini tüm detayları ile ele almıştık. Bu makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Oksijen Konsantratörü kısaca nedir ve nasıl çalışır?

Oksijen terapi cihazı veya diğer adıyla oksijen konsantratörünü kısaca tarif etmek istersek, soluduğumuz havada bulunan oksijeni, cihaz içindeki kompresör ve zeolit yardımı ile ayrıştırarak % 90 ila %95 oranı arası saf hale getiren ve soluma güçlüğü çeken hastaların kullandığı bir cihazdır, diyebiliriz. Aynı zamanda kullanıcılar bu oksijen cihazını “oksijen makinesi” olarak da isimlendirmektedir. En büyük avantajı, hastaya oksijen sağlamak için soluduğumuz havayı kullanarak ayrıştırma yapmasıdır. Böylece oksijen tüpü kullanımına gerek kalmaz. Oksijen tüpleri doldur-boşalt usulü ile çalıştığından hem zahmetli hem de maliyetli olmaktadır. Oksijen konsantratörü, oksijen sağlama işlemini mekanik olarak gerçekleştirir. Oksijen terapi cihazları KOAH hastalarında, akciğer kanseri hastalarında, bronşiyal astım hastalarında vb. solunum yetmezliği çeken diğer hasta gruplarında kullanılır.

Devilbiss Oksijen Konsantratörü

Oksijen Konsantratörlerinin Evde Bakımı Nasıl Yapılır?

Oksijen terapi cihazlarının evde bakımı için yapılabilecek en önemli unsur cihazdaki dış filtrelerin belirli zaman aralıklarında değişimlerinin yapılmasıdır. Cihazdan çık an kullanım kılavuzuna veya servisin sizlere verdiği bilgilere göre uygun periyotlarda cihazın filtreleri değiştirilmelidir.

Ayrıca oksijen konsantratörleri kapalı, dar ve tozlu alanlarda çalıştırılmamalıdır. Cihaz çalışırken ısı ürettiği için üstü örtülmemelidir. Çok tozlu alanlarda çalıştırılırsa kısa zamanda cihazın filtreleri tıkanır ve değiştirilmesi gerekir. Bunlara dikkat edilmelidir.

Inogen G3 Oksijen Konsantratörü

Oksijen Konstantratörlerinin Periyodik Servis Bakımları Ne Kadar Zaman İçinde Yapılmalıdır?

Oksijen Konsantratörleri içinde bulunan filtrelerin, fanların ve motorların genel olarak aylık periyodik bakımları yapılmalıdır. Servis tarafından yapılması gereken bu bakımlar ile cihazınızı da uzun süre güvenle kullanabilirsiniz. Sürekli kullanım halinde 20.000 saatlik ömürleri bulunan oksijen konsantratörlerinde, havadaki oksijeni ayrıştıran kimyasal maddenin etkisi azalır ve değiştirilmesi gerekir. Aynı zamanda hiç kullanılmasa da 2 yıl gibi bir süre içinde yine bu kimyasal maddenin etkinliği azalmaktadır. Servis tarafından cihazın oksijen üretme kapasitesi ölçülür ve bu kimyasalın değişip değişmemesine karar verilir.

Türk Toraks Derneği tarafından hazırlanmış Oksijen Konsantratörü kullanımı ve bakımı ile ilgili videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

NOT: Bu vb. sitemizde yayınladığımız makalelerdeki bilgiler bazı tanımlamalara açıklık getirmek ve en sık sorulan soruları yanıtlamak amacıyla hazırlanır. Makalelerdeki bilgilerden yola çıkarak kendinize teşhis koymamalı ve kafanıza göre bir ürün seçmemelisiniz. Eğer kendinizde veya yakınınızda solunum sisteminde bir rahatsızlık olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden alanında uzman bir hekime görünmelisiniz. Doktorunuzun yapacağı inceleme sonrasında solunum cihazı kullanmanız gerekip gerekmediği ortaya çıkacaktır. Eğer gerekli ise hangi tür cihazın kullanılması gerektiğine yine doktorunuz karar verecektir. Bizler, kullanmanız gereken ilgili cihazlar konusunda sizlere en iyi desteği sunmak için varız. Hepinize sağlık dolu günler dileriz.

 

İnternet sitemizde satışını gerçekleştirdiğimiz Ev Tipi Sabit Oksijen Konsantratörlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İnternet sitemizde satışını gerçekleştirdiğimiz Taşınabilir Oksijen Konsantratörlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca konu ve cihaz hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayarak bizleri 7/24 arayabilirsiniz.

Ayrıca buraya tıklayarak Whatsapp ile de bizlere ulaşabilirsiniz.