Ev Tipi Oksijen Konsantratörü ile Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bizlere gelen en sık sorulardan bir tanesi de “ev tipi oksijen konsantratörü mü almalıyım yoksa taşınabilir oksijen konsantratörü mü?Ev tipi oksijen konsantratörü (cihazı-makinesi) ile taşınabilir oksijen konsantratörü (cihazı-makinesi) arasındaki farklara geçmeden önce oksijen konsantratörü ile ilgili genel bir bilgi sunalım.

Daha önce yine internet sitemizde yayınladığımız “Oksijen Terapi Cihazı (Oksijen Konsantratörü)” başlıklı makalemizde Oksijen Makinesini tüm detayları ile ele almıştık. Bu makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Oksijen terapi cihazı veya diğer adıyla oksijen konsantratörünü kısaca tarif etmek istersek, soluduğumuz havada bulunan oksijeni, cihaz içindeki kompresör ve zeolit yardımı ile ayrıştırarak % 90 ila %95 oranı arası saf hale getiren ve soluma güçlüğü çeken hastaların kullandığı bir cihazdır, diyebiliriz. Aynı zamanda kullanıcılar bu oksijen cihazını “oksijen makinesi” olarak da isimlendirmektedir. En büyük avantajı, hastaya oksijen sağlamak için soluduğumuz havayı kullanarak ayrıştırma yapmasıdır. Böylece oksijen tüpü kullanımına gerek kalmaz. Oksijen tüpleri doldur-boşalt usulü ile çalıştığından hem zahmetli hem de maliyetli olmaktadır. Oksijen konsantratörü, oksijen sağlama işlemini mekanik olarak gerçekleştirir. Oksijen terapi cihazları KOAH hastalarında, akciğer kanseri hastalarında, bronşiyal astım hastalarında vb. solunum yetmezliği çeken diğer hasta gruplarında kullanılır.

Oksijen Konsantratörü (Oksijen Terapi Cihazı) Türleri Nelerdir?

Oksijen cihazları iki genel türe ayrılır: Ev tipi (sabit-hasta yanı) oksijen cihazı ve Taşınabilir oksijen cihazı

DeVilbiss 1025 KS 10 Litre Oksijen Konsantratörü
DeVilbiss 1025 KS 10 Litre Oksijen Konsantratörü devamlı hava akışı ve yüksek oksijen oranı sağlama desteği ile en ağır solunum rahatsızlığı yaşayan hastalarımız için ideal ev tipi oksijen konsantratörlerinden birisidir

 

Ev tipi oksijen cihazları, genel olarak ciddi solunum yetmezliği çeken hastalarda kullanılır. Ev tipi sabit oksijen konsantratörleri genel olarak kolay hareket ettirilebilir dört tekerlek üzerine monte edilmiş devamlı oksijen desteği sağlayan cihazlardır. Cihaz içindeki kompresör havayı emerek sıkıştırır ve “zeolit” adındaki bir kimyasal bileşene gönderilir. Zeolit’in en önemli görevi havadaki oksijeni diğer gazlardan ayrıştırmaktır. Böylece yoğun miktarda saflaştırılmış oksijen kolayca elde edilmiş olunur. Firmamızın satmış olduğu ev tipi sabit oksijen konsantratörlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Inogen One G5 Hafif Portatif Taşınabilir Oksijen Konsantratörü
Inogen One G5 Hafif Portatif Taşınabilir Oksijen Konsantratörü en yüksek oksijen akışına ve en yüksek nefes tetikleme hassasiyetine sahip taşınabilir oksijen konsantratörlerinden birisidir

 

Taşınabilir oksijen cihazları hafiflikleri ve üzerlerindeki bataryaları sayesinde kolayca taşınabilir, çalıştırılabilir. Eğer hastanın vücudundaki oksijen oranı %80’lerin altına düşmüyor ise taşınabilir oksijen konsantratörü ile hasta cihazı yanında taşıyarak sosyal yaşantıdan kopmaması sağlanır. Yani hastanın kanındaki oksijen oranı ancak %80 ve üzerinde ise taşınabilir oksijen cihazını kullanması uygundur. Ayrıca hastanın verdiği nefes miktarı da bu cihazlar için önemli bir etkendir. Hasta nefes verdiğinde cihaz bunu algılar ve hemen ardından oksijen gönderir. Hastanın nefes verme kabiliyeti çok düşük olmamalıdır.Firmamızın satmış olduğu taşınabilir oksijen konsantratörlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ev Tipi Oksijen Konsantratörü ile Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Arasındaki En Önemli Farklar Nelerdir?

Taşınabilir oksijen cihazlarındadevamlı oksijen akışı” her modelde bulunmaz. İstisnai olarak bazı taşınabilir oksijen makinalarında devamlı oksijen akışı desteği de vardır fakat bu cihazlar diğer taşınabilir olanlara göre daha ağırdır. Örneğin Philips Simply Go Taşınabilir Oksijen Konsantratörü sürekli oksijen akışı sağlar. Ürünü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin verdiği oksijen miktarı ve basınç oranı ev tipi sabit oksijen konsantratörleri ile aynı değildir. Ev tipi sabit oksijen konsantratörleri hem yüksek oksijen miktarı hem de daha fazla basınç oranı sunar. Ayrıca tüm ev tipi oksijen konsantratörleri sürekli oksijen akışı sağlar. Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin çoğu fasılalı (belirli aralıklarla) oksijen akışı sağlamaktadır, yani hastadan dönen nefese göre çalışırlar. Bu sebeple daha yüksek oksijen gereksinimine ihtiyaç duyan daha ileri derece solunum yetmezliği çeken hastalarda ev tipi oksijen konsantratörleri önem kazanmaktadır.

Ayrıca iki cihaz türü arasındaki bir diğer önemli fark da fiyatlarıdır. Taşınabilir oksijen konsantratörleri, sabit ev tipi oksijen konsantratörlerine göre daha pahalıdırlar.

 

Taşınabilir oksijen konsantratörleri markanın kendi özel üretimi bataryası ile çalışır. Bu cihazlar bir de yedek batarya ile gelirler. Bir batarya ortalama 6-8 saatlik bir çalışma aralığını hastalara sunar. Bu çalışma süresi kullanım koşullarına ve bataryanın kapasitesine göre değişecektir. Batarya şarj olduktan sonra yine kullanıma devam edilebilir. Aynı zamanda taşınabilir oksijen cihazlarında araç çakmak şarj giriş yeri de bulunmaktadır. Böylece araba ile seyahat halinde iken de batarya şarj edilebilir.

 

NOT: Bu makalede ve diğer tüm makalelerimizde verdiğimiz bilgiler yılların verdiği medikal ürün deneyimlerimizden yola çıkarak siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak hazırlanmıştır. Makaleler tıbbi teşhis amacıyla değerlendirilmemelidir. Eğer solunum yolu sorunları yaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden alanında uzman hekimlere danışmalısınız. Hekimlerimizin değerlendirmeleri sonucunda sizler için uygun oksijen konsantratörü, solunum cihazı veya benzeri medikal ürünlere firmamız aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz..

İnternet sitemizde satışını gerçekleştirdiğimiz Ev Tipi Sabit Oksijen Konsantratörlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

İnternet sitemizde satışını gerçekleştirdiğimiz Taşınabilir Oksijen Konsantratörlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca konu ve cihaz hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayarak bizleri 7/24 arayabilirsiniz.

Ayrıca buraya tıklayarak Whatsapp ile de bizlere ulaşabilirsiniz.